Сучасні тенденції розвитку виробництва зерна в Україні та світі

Ключові слова: підприємництво, виробництво зернових, ринок зерна, зернове господарство, фуражне зерно, вирощування

Анотація

У статті розкрито основні особливості вирощування зернових культур. У дослідженні представлено економічне значення зернових культур та тенденції їх змін у світі, а потім і на рівні України. Найбільшим виробником пшениці в світі є Європейський Союз, але його перевага над іншими країнами буде продовжувати зменшуватися. Передбачається, що перше місце займуть Китай та Індія. Важливими виробниками пшениці є також країни Чорноморського регіону та США, проте найвищий приріст серед десятки кращих виробників спостерігається в Україні. Основними виробниками фуражного зерна є США, Китай та Європейський Союз. Було представлено зміни площі посівів, наборів та валових зборів. Порівнювались напрями розподілу зернових культур за останній період. Визначено напрями змін на ринку зернових культур в Україні. В Україні площа вирощування та рівень урожайності були стабільними. Ключовим напрямком розвитку ринку зерна в Україні є розширення експорту.

Посилання

1. Diaz-Bonilla E., Ordenand D., Kwieciński A. (2014). “Enabling Environment for Agricultural Growth and Competitiveness: Evaluation, Indicators and Indices”, OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers, No. 67, OECD Publishing, Paris. 76 p.
2. Boyko VI (2004) Toward a problem of grain market formation. APK economy. No 3. P. 35-38.
3. Gridin OV (2017) Grain subcomplex of Ukraine: current state, current problems and prospects. Actual problems of innovative economy. No. 1. рр. 21-27.
4. Kozak OA, Grischenko OY (2016) Development of the grain industry of Ukraine at the present stage. APK economy. No 1. P. 38-47. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2016_1_7.
5. Kushnir NO, Slavic MM (2017) Current Trends in Ukraine's Development in the Global Grain Market. Scientific Bulletin of Uzhgorod National University. Series: International Economic Relations and the World Economy. No. 15 (2). P. 125–128. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvuumevcg_2017_15(2)__29.
6. Novitsky IV (2017) Theoretical Foundations of Economic Relations of the Subjects of the Grain Subcomplex. Scientific Bulletin of Uzhgorod National University. Series: International Economic Relations and the World Economy. No. 13 (2). P. 39–43. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvuumevcg_2017_13(2)__11.
7. Sabluk RP, Kovalenko OV (2009) Current Trends in Global Grain Trade. APK economy. No. 9. P. 84-88.
8. Chmir S.M. (2007) Formation and development of the Ukrainian grain market: a monograph. K.: Agrarian Science. 376 p.
9. FAO. 2017. (2017). The future of food and agriculture – Trends and challenges. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome. 163 р.
10. Vasylieva N., Vinichenko I., Katan L. (2015) Economic and mathematical evaluation of Ukrainian agrarian market by branch-es. Economic Annals-XXI. № 9-10. pp. 41-44.
11. OECD/FAO. 2019. OECD-FAO Agricultural Outlook 2019-2028. OECD Publishing, Paris/Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome. 2019. Available at: https://doi.org/10.1787/agr_outlook-2019-en.
12. Statistical Yearbook. Crop of Ukraine 2018. State Statistics Service of Ukraine. Kiev. 2019. 220 p. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2019/zb/04/zb_rosl_2018.pdf.
13. Gorbachev M. What are the prospects for Ukraine's grain market by 2030? Available at: https://delo.ua/business/jaki-perspektivi-zernovogo-rinku-ukrajini-do-2030-roku-344436.
14. Statistical publication "Agriculture of Ukraine" 2018 (2019) State Statistics Service of Ukraine. Kiev. 235 p. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2019/zb/09/Zb_sg_2018%20.pdf.
15. The acreage under wheat will grow to 6.6 million hectares in 2019. Available at: https://latifundist.com/novosti/43497-posevnye-ploshchadi-pod-pshenitsu-v-2019-g-vyrostut-do-65-66-mln-ga.
Опубліковано
2019-01-28
Як цитувати
Сухоставець , А., & Соловей , М. (2019). Сучасні тенденції розвитку виробництва зерна в Україні та світі. Bulletin of Sumy National Agrarian University, (1(79), 60-66. https://doi.org/10.32845/bsnau.2019.1.11