ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ РИНКУ БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ В УКРАЇНІ

Ключові слова: асортимент, борошняні кондитерські вироби, виробництво, економіка, моніторинг, попит, потреби, ринок, споживач, сталий розвиток, товар, ХАССП, якість

Анотація

У статті досліджено основні тенденції розвитку ринку борошняних кондитерських виробів в умовах воєнного стану та із врахуванням рівня вразливості до негативних спадів в економіці країни. Метою статті є дослідження пріоритетних тенденцій сталого розвитку українського ринку борошняних кондитерських виробів для прийняття обґрунтованих товарознавчих та підприємницьких рішень. Доведено, що український ринок борошняних кондитерських виробів є одним з найбільш розвинутих та привабливих у вітчизняній харчовій промисловості. У ході дослідження обсягів реалізованої продукції за видами діяльності виявлено тенденцію до стабільного зростання виробництва борошняних кондитерських виробів. Підтверджено, що більшу частину торговельного асортименту борошняних кондитерських виробів формують вітчизняні виробники, які нарощують постачання внутрішнім та зарубіжним споживачам. Наголошено, що основними факторами впливу на обсяг виробництва є споживчий попит, ціни на сировину та енергоресурси, кадрову забезпеченість на підприємствах. Аналіз спеціальної літератури дозволив констатувати, що виробники використовують різноманітні методи привернення уваги споживачів за рахунок розширення асортименту, що допомагає мінімізувати виробничі витрати та надати ринку якісний продукт за доступною ціною. Певний інтерес викликає дослідження експортних та імпортних операцій на ринку борошняних кондитерських виробів. Особливу увагу приділено встановленню напрямів підвищення конкурентоспроможності на вітчизняному ринку борошняних кондитерських виробів. Визначено основні тенденції сталого розвитку українського ринку борошняних кондитерських виробів. Запропоновано процедури при впровадженні системи менеджменту якості та безпеки для борошняних кондитерських виробів, реалізація яких має істотне значення у забезпеченні стабільності якості та конкурентоспроможності продукції на споживчому ринку. Подальші дослідження мають спрямовуватися на розробку теорії та методики сегментації ринку з походження борошняних кондитерських виробів, а також визначення частки основних операторів ринку.

Посилання

Аналіз ринку кондитерських виробів в Україні. 2024 рік. URL: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-konditerskih-izdelij-v-ukraine-2024-god

Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/

Об’єднання виробників кондитерської, харчоконцентратної та крохмалопатокової галузей України. URL: https://ukrkondprom.com.ua/

Kovalchuk K., Bodak M., Katruk M., Gyrka О., Tkachenko A., Guba L., Havrylyshyn V. Influence of raw materials on the change of crystal structure of gingerbread in the storage process. Technology audit and production reserves. 2020. № 1/3(51). Р. 13–17.

Бассова О. О. Аналіз сучасного стану та перспектив розвитку кондитерської галузі України. Ефективна економіка. 2018. № 5(24). С. 29–36.

Тичинська А. І., Наумова М. А. Дослідження ринку кондитерських виробів України. Економіка харчової промисловості. 2018. № 1. С. 47–59.

Галушко О. С. Тенденції розвитку ринку кондитерських виробів та особливості трансформації у системі цінностей його учасників. Актуальні проблеми економіки. 2018. № 1. С. 15–21.

Кроніковський Д. О. Тенденції кондитерської промисловості України. Ефективна економіка. 2014. № 10. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3460

Бойдуник Р. М., Палько Н. С., Давидович О. Я. Інноваційні рішення щодо збереження якості борошняних кондитерських виробів. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2023. № 35. С. 5–13.

Резвих Н. І., Федоренко Л. Є. Аналіз споживання борошняних кондитерських виробів у харчуванні людини. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2019. № 5. С. 77–82.

Жукова В. Ф., Тарасенко В. Г. Поліпшення якості кондитерських виробів за рахунок використання нетрадиційної сировини. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2021. № 1-2 (3-4). URL: http://itsf.chdtu.edu.ua/issue/view/14545

Analiz rynku kondyters'kykh vyrobiv v Ukraini. 2024 rik. URL: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-konditerskih-izdelij-v-ukraine-2024-god

Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/

Ob'iednannia vyrobnykiv kondyters'koi, kharchokontsentratnoi ta krokhmalopatokovoi haluzej Ukrainy. URL: https://ukrkondprom.com.ua/

Kovalchuk K., Bodak M., Katruk M., Gyrka O., Tkachenko A., Guba L., Havrylyshyn V. (2020). Influence of raw materials on the change of crystal structure of gingerbread in the storage process. Technology audit and production reserves. № 1/3(51). S. 13-17.

Bassova O. O. (2018). Analiz suchasnoho stanu ta perspektyv rozvytku kondyters'koi haluzi Ukrainy. Efektyvna ekonomika. № 5(24). S. 29-36.

Tychyns'ka A. I., Naumova M. A. (2018). Doslidzhennia rynku kondyters'kykh vyrobiv Ukrainy. Ekonomika kharchovoi promyslovosti. № 1. S. 47-59.

Halushko O. S. (2018). Tendentsii rozvytku rynku kondyters'kykh vyrobiv ta osoblyvosti transformatsii u systemi tsinnostej joho uchasnykiv. Aktual'ni problemy ekonomiky. № 1. S. 15-21.

Kronikovs'kyj D. O. (2014). Tendentsii kondyters'koi promyslovosti Ukrainy. Efektyvna ekonomika. № 10. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3460

Bojdunyk R. M., Pal'ko N. S., Davydovych O. Ya. (2023). Innovatsijni rishennia schodo zberezhennia iakosti boroshnianykh kondyters'kykh vyrobiv. Visnyk L'vivs'koho torhovel'no-ekonomichnoho universytetu. Tekhnichni nauky. № 35. S. 5-13.

Rezvykh N. I., Fedorenko L. Ye. (2019). Analiz spozhyvannia boroshnianykh kondyters'kykh vyrobiv u kharchuvanni liudyny. Tavrijs'kyj naukovyj visnyk. Seriia: Tekhnichni nauky, (5). S. 77-82.

Zhukova V. F., Tarasenko V. H. (2021). Polipshennia iakosti kondyters'kykh vyrobiv za rakhunok vykorystannia netradytsijnoi syrovyny. Innovatsii ta tekhnolohii v sferi posluh i kharchuvannia. № 1-2(3-4). URL: http://itsf.chdtu.edu.ua/issue/view/14545

Опубліковано
2025-08-27
Як цитувати
Лебединець, А. (2025). ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ РИНКУ БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ В УКРАЇНІ. Bulletin of Sumy National Agrarian University, (3 (103), 101-106. https://doi.org/10.32782/bsnau.2025.3.16
Розділ
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ АГРОГОСПОДАРЮВАННЯ