RESEARCH OF TRENDS IN THE DEVELOPMENT OF THE FLOUR CONFECTIONERY MARKET IN UKRAINE

Keywords: assortment, consumer, demand, economy, flour confectionery, НАССР, market, monitoring, needs, production, product, quality, sustainable development

Abstract

The article examines the main trends in the development of the flour confectionery market under martial law and taking into account the level of vulnerability to negative downturns in the country's economy. The purpose of the article is to study the priority trends of sustainable development of the Ukrainian flour confectionery market in order to make informed commodity and business decisions. It is proven that the Ukrainian flour confectionery market is one of the most developed and attractive in the domestic food industry. During the study of the volumes of products sold by type of activity, a trend towards stable growth in the production of flour confectionery was revealed. It is confirmed that the majority of the trade assortment of flour confectionery is formed by domestic manufacturers, who are increasing supplies to domestic and foreign consumers. It is emphasized that the main factors influencing the volume of production are consumer demand, prices for raw materials and energy resources, and staffing at enterprises. The analysis of special literature allowed us to state that manufacturers use various methods of attracting consumer attention by expanding the range, which helps to minimize production costs and provide the market with a quality product at an affordable price. The study of export and import operations in the flour confectionery market is of particular interest. Particular attention is paid to establishing directions for increasing competitiveness in the domestic flour confectionery market. The main trends in the sustainable development of the Ukrainian flour confectionery market are identified. Procedures are proposed for implementing a quality and safety management system for flour confectionery products, the implementation of which is essential in ensuring the stability of quality and competitiveness of products in the consumer market. Further research should be aimed at developing a theory and methodology for segmenting the market by the origin of flour confectionery, as well as determining the share of the main market operators.

References

Аналіз ринку кондитерських виробів в Україні. 2024 рік. URL: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-konditerskih-izdelij-v-ukraine-2024-god

Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/

Об’єднання виробників кондитерської, харчоконцентратної та крохмалопатокової галузей України. URL: https://ukrkondprom.com.ua/

Kovalchuk K., Bodak M., Katruk M., Gyrka О., Tkachenko A., Guba L., Havrylyshyn V. Influence of raw materials on the change of crystal structure of gingerbread in the storage process. Technology audit and production reserves. 2020. № 1/3(51). Р. 13–17.

Бассова О. О. Аналіз сучасного стану та перспектив розвитку кондитерської галузі України. Ефективна економіка. 2018. № 5(24). С. 29–36.

Тичинська А. І., Наумова М. А. Дослідження ринку кондитерських виробів України. Економіка харчової промисловості. 2018. № 1. С. 47–59.

Галушко О. С. Тенденції розвитку ринку кондитерських виробів та особливості трансформації у системі цінностей його учасників. Актуальні проблеми економіки. 2018. № 1. С. 15–21.

Кроніковський Д. О. Тенденції кондитерської промисловості України. Ефективна економіка. 2014. № 10. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3460

Бойдуник Р. М., Палько Н. С., Давидович О. Я. Інноваційні рішення щодо збереження якості борошняних кондитерських виробів. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2023. № 35. С. 5–13.

Резвих Н. І., Федоренко Л. Є. Аналіз споживання борошняних кондитерських виробів у харчуванні людини. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2019. № 5. С. 77–82.

Жукова В. Ф., Тарасенко В. Г. Поліпшення якості кондитерських виробів за рахунок використання нетрадиційної сировини. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2021. № 1-2 (3-4). URL: http://itsf.chdtu.edu.ua/issue/view/14545

Analiz rynku kondyters'kykh vyrobiv v Ukraini. 2024 rik. URL: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-konditerskih-izdelij-v-ukraine-2024-god

Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/

Ob'iednannia vyrobnykiv kondyters'koi, kharchokontsentratnoi ta krokhmalopatokovoi haluzej Ukrainy. URL: https://ukrkondprom.com.ua/

Kovalchuk K., Bodak M., Katruk M., Gyrka O., Tkachenko A., Guba L., Havrylyshyn V. (2020). Influence of raw materials on the change of crystal structure of gingerbread in the storage process. Technology audit and production reserves. № 1/3(51). S. 13-17.

Bassova O. O. (2018). Analiz suchasnoho stanu ta perspektyv rozvytku kondyters'koi haluzi Ukrainy. Efektyvna ekonomika. № 5(24). S. 29-36.

Tychyns'ka A. I., Naumova M. A. (2018). Doslidzhennia rynku kondyters'kykh vyrobiv Ukrainy. Ekonomika kharchovoi promyslovosti. № 1. S. 47-59.

Halushko O. S. (2018). Tendentsii rozvytku rynku kondyters'kykh vyrobiv ta osoblyvosti transformatsii u systemi tsinnostej joho uchasnykiv. Aktual'ni problemy ekonomiky. № 1. S. 15-21.

Kronikovs'kyj D. O. (2014). Tendentsii kondyters'koi promyslovosti Ukrainy. Efektyvna ekonomika. № 10. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3460

Bojdunyk R. M., Pal'ko N. S., Davydovych O. Ya. (2023). Innovatsijni rishennia schodo zberezhennia iakosti boroshnianykh kondyters'kykh vyrobiv. Visnyk L'vivs'koho torhovel'no-ekonomichnoho universytetu. Tekhnichni nauky. № 35. S. 5-13.

Rezvykh N. I., Fedorenko L. Ye. (2019). Analiz spozhyvannia boroshnianykh kondyters'kykh vyrobiv u kharchuvanni liudyny. Tavrijs'kyj naukovyj visnyk. Seriia: Tekhnichni nauky, (5). S. 77-82.

Zhukova V. F., Tarasenko V. H. (2021). Polipshennia iakosti kondyters'kykh vyrobiv za rakhunok vykorystannia netradytsijnoi syrovyny. Innovatsii ta tekhnolohii v sferi posluh i kharchuvannia. № 1-2(3-4). URL: http://itsf.chdtu.edu.ua/issue/view/14545

Published
2025-08-27
How to Cite
Lebedynets, A. (2025). RESEARCH OF TRENDS IN THE DEVELOPMENT OF THE FLOUR CONFECTIONERY MARKET IN UKRAINE. Bulletin of Sumy National Agrarian University, (3 (103), 101-106. https://doi.org/10.32782/bsnau.2025.3.16
Section
ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC PROBLEMS