DEVELOPMENT OF DAIRY CLUSTERS AS A TOOL FOR AGRICULTURAL ENTERPRISES' PRODUCTION DIVERSIFICATION

Keywords: dairy cluster, production diversification, agricultural producers, cluster approach, competitiveness, innovation, government support, agro-industrial sector, agriculture

Abstract

The article explores the potential for the development of dairy clusters as a tool for diversifying production among agricultural producers in Ukraine. It examines the current state and trends of the dairy industry in Ukraine and worldwide. Theoretical foundations of cluster and diversification concepts are analyzed. The advantages and challenges of establishing dairy clusters and their role in diversifying the activities of participants are highlighted. A SWOT analysis of the potential of dairy clusters as a diversification tool is conducted. The necessity of government support and a favourable regulatory environment for the effective development of dairy clusters in Ukraine is justified. The main research findings are as follows. A tendency towards a decrease in milk production in Ukraine has been identified, although there is potential for increasing processing and export of dairy products. It is argued that participation in dairy clusters opens up new opportunities for enterprises to diversify their activities. Key advantages (increased efficiency, access to innovations, diversification) and challenges (low level of cooperation, limited access to funding, imperfect state policy) of developing dairy clusters in Ukraine are identified. The need for a comprehensive state policy to support industry clustering and create a favorable institutional environment is demonstrated. It is noted that instability in state policy and the regulatory environment, as well as the absence of a comprehensive strategy to support cluster development in the agro-industrial sector, have a negative impact. Emphasis is placed on the potential emergence of environmental risks associated with increased environmental burden due to production concentration within the cluster.

References

Зростання на мінімалках: огляд світового молочного ринку. URL: https://avm-ua.org/uk/post/zrostanna-naminimalkah-oglad-svitovogo-molocnogo-rinku

Виробництво сирого молока, Україна. URL: https://infagro.com.ua/ua/virobnitstvo-ukrayina/

Михайленко О.В., Скоморохова С.Ю., Чава К.Р. Підвищення конкурентоспроможності молочної продукції в Україні. Причорноморські економічні студії. 2018. № 29(2). С. 16–20.

Виробництво твердого та напівтвердого сиру, Україна. URL: https://infagro.com.ua/ua/virobnitstvo-ukrayina/

Молочний експорт – потужна підтримка молочної галузі. Агробізнес-Україна. 2023. № 2. URL:https://agrobusiness.com.ua/molochnyi-eksport

Порівняння молочного сектора України та Нідерландів. Український клуб аграрного бізнесу. 2017. 74 с. URL: https://www.agroberichtenbuitenland.nl/binaries/agroberichtenbuitenland/documenten/publicaties/2017/10/31/2017---dairycomparison-study-nl-ua/

Молочна Франція, або як фермерам досягти бажаної рентабельності. URL: https://agroportal.ua/agrocheck/inopressa/molochnaya-frantsiya-ili-kak-frantsuzskie-fermery-dostigayut-rentabelnosti

Французька молочна промисловість перша в світі, але фермери вигоди не отримують. URL: https://infagro.com.ua/ua/2020/01/14/frantsuzka-molochna-promislovist-persha-v-sviti-ale-fermeri-vigodi-ne-otrimuyut/

Нова Зеландія: рекордно більше молока з меншою кількістю корів. URL: https://infagro.com.ua/ua/2019/12/10/nova-zelandiya-bilshe-moloka-z-menshoyu-kilkistyu-koriv/

Качмар О.В. Агропромислові кластери як середовище інноваційного розвитку та формування кваліфікованого персоналу сільськогосподарських підприємств. Приазовський економічний вісник. 2019. Вип. 3. С. 337–342.

Семенова В.Г., Матіщак Ю.І. Кластерне об’єднання як напрям підвищення рівня розвитку молокопереробних підприємств України. Бізнес Інформ. 2017. № 4. С. 205–210.

Хаустова В.Є., Трушкіна Н.В. Теоретичні підходи до визначення поняття «мережева структура». Бізнес Інформ. 2022. № 8. C. 12–19.

Згурська О.М. Диверсифікація як метод підвищення економічної ефективності підприємства. Інвестиції: практика та досвід. 2018. № 13. С. 16–21.

Ніколаєнко С.М. Формування територіального кластера в молочній промисловості. Бізнес Інформ. 2022. № 10. С. 89–96.

Блюмська-Данько К.В. (2020). Маркетингові інструменти підвищення конкурентоспроможності крафтової молочної продукції. Bulletin of Sumy National Agrarian University. 2020. № 3 (85). С. 11–14.

Ніценко В., Данько Ю. Розвиток виробництва молока в Україні та економічна стійкість молокопродуктового підкомплексу. Український журнал прикладної економіки. 2019. Том 4. № 4. С. 8–15.

Growth at Minimal Costs: Overview of the World Milk Market (n.d.). Available at: https://avm-ua.org/uk/post/zrostanna-na-minimalkah-oglad-svitovogo-molocnogo-rinku

Raw Milk Production, Ukraine (n.d.). Available at: https://infagro.com.ua/ua/virobnitstvo-ukrayina/

Mykhailenko, O.V., Skomorokhova, S.Yu., & Chava, K.R. (2018). Increasing the Competitiveness of Dairy Products in Ukraine. Prichornomorski ekonomichni studii, 29(2), 16–20.

Production of Hard and Semi-Hard Cheese, Ukraine (n.d.). Available at: https://infagro.com.ua/ua/virobnitstvo-ukrayina

Milk Export – Powerful Support for the Dairy Industry. Agrobusiness-Ukraine, 2023(2). Available at: https://agrobusiness.com.ua/molochnyi-eksport

Comparison of the Dairy Sector in Ukraine and the Netherlands. Ukrainian Agrarian Business Club, 2017. Available at: https://www.agroberichtenbuitenland.nl/binaries/agroberichtenbuitenland/documenten/publicaties/2017/10/31/2017---dairy-comparison-study-nl-ua/

Milk in France, or How Farmers Achieve Desired Profitability (n.d.). Available at: https://agroportal.ua/agrocheck/inopressa/molochnaya-frantsiya-ili-kak-frantsuzskie-fermery-dostigayut-rentabelnosti

French Dairy Industry Leads the World, But Farmers Don't Reap Benefits (2020, January 14). Available at: https://infagro.com.ua/ua/2020/01/14/frantsuzka-molochna-promislovist-persha-v-sviti-ale-fermeri-vigodi-ne-otrimuyut/

New Zealand: Record Milk Production with Fewer Cows (2019, December 10). Available at: https://infagro.com.ua/ua/2019/12/10/nova-zelandiya-bilshe-moloka-z-menshoyu-kilkistyu-koriv/

Kachmar, O.V. (2019). Agro-Industrial Clusters as an Environment for Innovative Development and Formation of Qualified Personnel of Agricultural Enterprises. Priazovskyi Economic Bulletin, 3, 337–342.

Semenova, V. G., & Matishchak, Y. I. (2017). Cluster Association as a Direction for Increasing the Level of Development of Dairy Processing Enterprises in Ukraine. Business Inform, 4, 205–210.

Haustova, V.E., & Trushkina, N.V. (2022). Theoretical Approaches to Defining the Concept of "Network Structure". Business Inform, 8, 12–19.

Zgurska, O.M. (2018). Diversification as a Method of Increasing the Economic Efficiency of an Enterprise. Investments: Practice and Experience, 13, 16–21.

Nikolaenko, S.M. (2022). Formation of a Territorial Cluster in the Dairy Industry. Business Inform, 10, 89–96.

Blumska-Danko, K.V. (2020). Marketing Tools to Enhance the Competitiveness of Craft Dairy Products. Bulletin of Sumy National Agrarian University, 3(85), 11–14.

Nitsenko, V. & Danko, Y. (2019). Development of Milk Production in Ukraine and Economic Stability of the Dairy Subcomplex. Ukrainian Journal of Applied Economics, 4(4), 8–15.

Published
2024-01-29
How to Cite
Danko, Y., & Zhyvytskyy, D. (2024). DEVELOPMENT OF DAIRY CLUSTERS AS A TOOL FOR AGRICULTURAL ENTERPRISES’ PRODUCTION DIVERSIFICATION. Bulletin of Sumy National Agrarian University, (1 (97), 40-45. https://doi.org/10.32782/bsnau.2024.1.7
Section
ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC PROBLEMS