ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC PARAMETERS OF THE GRAIN MARKET IN UKRAINE

Keywords: market, grain, grain crops, grain market, integration, agroholding, integrated structures, agricultural sector, development, sustainable development, financial support

Abstract

The article analyzes the current state and prospects for the development of the grain market in Ukraine. It is established that the main function of the grain market is to fully satisfy the needs of the country's residents in various types of grain and products of its technological processing at a market price. It is established that through integration processes, there has been a significant consolidation of the agricultural business, the formation of such integrated business entities as, for example, agricultural holdings, which in turn has increased grain production by almost 3.5 times since 2000. It is established that the largest gross harvest is observed among enterprises that have more than 3000.0 hectares of arable land. The article determines the segmentation of the grain market by the types of intended use of grain as a commodity: food segment (for the production of flour, cereals, bakery and confectionery products, and other food products); fodder grain (for feeding animals, both in pure form and in the form of mixed fodder); technical grain (for the production of alcohol and other products); seed grain (as seeds for sowing). The grain market serves as a suitable environment for the formation of relations between grain producers and consumers, and is a kind of tool for harmonizing their financial and economic interests. These relations take on a competitive character, which in turn leads to a corresponding incentive effect, and forces producers, due to their dependence on consumers, to forecast their own production, calculate the market structure, and accordingly, to carry out a more complete saturation of the market, as well as to ensure and satisfy public needs for grain and grain products. The organizational structure of the grain market is presented. The specific features of the grain market are determined. The parameters of the grain market are determined. It is established that the stability of the grain market is primarily influenced by the price situation: in the event of a fall in grain prices, the domestic market enters a state of "anxiety", and it does not return to the state of "equilibrium" immediately. This process can be regulated by the state through corrective influence on the market situation by means of procurement interventions, expansion of exports and quotas, and other measures that will increase aggregate demand and stabilize the market price.

References

Амірова Н.Р. Інноваційна модель відтворення в зерновому господарстві. Зернове господарство. 2007. № 3‒4. С. 5‒6.

Бабан Т.О. Конкурентні переваги українського зерна при формуванні експортного потенціалу. Вісник ХНТУСГ: Економічні науки. 2018. Вип. 191. С. 131‒141.

Варченко О.М. Обґрунтування необхідності поєднання ринкового та державного регулювання ринку аграрної продукції. Наук. вісн. Нац. ун-ту біоресурсів і природокористування України. 2010. Вип. 151. Ч.1. С. 57–67.

Ібатуллін М.І. Методологічні підходи до трактування категорії «ринок». Економіка та управління АПК. 2014. № 2. С. 62–67.

Інноваційний розвиток економіки: модель, система управління, державна політика / за ред. Л.І. Федулової. Київ : Основа, 2015. 512 с.

Казьмір В.А., Соляр А.П. Сучасний стан розвитку та функціонування підприємств зернопереробної галузі України, технологічні інновації у харчовій промисловості та шляхи їх впровадження. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Від науки до практики», 14-15 березня 2019 р. Вінниця : «ТВОРИ», 2019. С. 124‒126.

Казьмір В.А., Лутковська С.М. Ринок зерна: проблеми , можливості та пріоритетні напрямки розвитку. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2020. №3. С. 39‒50.

Коваленко Ю.С., Охріменко І.В., Зеліско І.М. Макроекономічний аналіз аграрного ринку України (науково-методичні рекомендації). Київ : ННЦ ІАЕ, 2005. 82 с.

Левківська Л.М. Теоретичні засади формування інфраструктури аграрного ринку. Економіка АПК. 2002. № 9. С. 415–420.

Макаренко П.М., Сиченко О.О. Ринок зерна і регіональне зерновиробництво : монографія. Дніпропетровськ : Герда, 2007. 188 с.

Сікало М.В. Ринок зерна як об’єкт державного регулювання. Теорія та практика державного управління. 2017. № 1(56). С. 1‒8.

Данько Ю., Красноруцький О. Тенденції розвитку експорту українського зерна в контексті дотримання продовольчої безпеки держави. Економіка АПК. 2022. № 29 (2). С. 34‒39. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202202034

Красноруцький О.О., Онегіна В.М., Данько Ю.І. Теоретичне значення категорії «розподіл продукції» для досліджень функціонування аграрного ринку. Вісник Сумського національного аграрного університету. 2013. № 4. С. 3‒9.

Ільчук М.М., Коновал І.А., Барановська О.Д. Розвиток ринку зерна в Україні та його стабілізація. Економіка АПК. 2019. №4. С. 29‒38.

Саранчук А.О. Вплив чинників на структуру зернового ринку України та шляхи покращення функціонування його структурних елементів. Вісник Запорізького національного університету. 2014. № 4. С. 162‒171.

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: https://ukrstat.gov.ua/

Amirova N.R. Innovatsiina model vidtvorennia v zernovomu hospodarstvi. Zernove hospodarstvo. 2007. № 3‒4. S. 5‒6.

Baban T.O. Konkurentni perevahy ukrainskoho zerna pry formuvanni eksportnoho potentsialu. Visnyk KhNTUSH: Ekonomichni nauky. 2018. Vyp. 191. S. 131‒141.

Varchenko O.M. Obgruntuvannia neobkhidnosti poiednannia rynkovoho ta derzhavnoho rehuliuvannia rynku ahrarnoi produktsii. Nauk. visn. Nats. un-tu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. 2010. Vyp. 151. Ch.1. S. 57–67.

Ibatullin M.I. Metodolohichni pidkhody do traktuvannia katehorii «rynok». Ekonomika ta upravlinnia APK. 2014. № 2. S. 62–67.

Innovatsiinyi rozvytok ekonomiky: model, systema upravlinnia, derzhavna polityka / za red. L.I. Fedulovoi. Kyiv : Osnova, 2015. 512 s.

Kazmir V.A., Soliar A.P. Suchasnyi stan rozvytku ta funktsionuvannia pidpryiemstv zernopererobnoi haluzi Ukrainy, tekhnolohichni innovatsii u kharchovii promyslovosti ta shliakhy yikh vprovadzhennia. Materialy Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi konferentsii «Vid nauky do praktyky», 14-15 bereznia 2019 r. Vinnytsia : «TVORY», 2019. S. 124‒126.

Kazmir V.A., Lutkovska S.M. Rynok zerna: problemy , mozhlyvosti ta priorytetni napriamky rozvytku. Ekonomika, finansy, menedzhment: aktualni pytannia nauky i praktyky. 2020. №3. S. 39‒50.

Kovalenko Yu.S., Okhrimenko I.V., Zelisko I.M. Makroekonomichnyi analiz ahrarnoho rynku Ukrainy (naukovo-metodychni rekomendatsii). Kyiv : NNTs IAE, 2005. 82 s.

Levkivska L.M. Teoretychni zasady formuvannia infrastruktury ahrarnoho rynku. Ekonomika APK. 2002. № 9. S. 415–420.

Makarenko P.M., Sychenko O.O. Rynok zerna i rehionalne zernovyrobnytstvo : monohrafiia. Dnipropetrovsk : Herda, 2007. 188 s.

Sikalo M.V. Rynok zerna yak obiekt derzhavnoho rehuliuvannia. Teoriia ta praktyka derzhavnoho upravlinnia. 2017. № 1(56). S. 1‒8.

Danko Yu., Krasnorutskyi O. Tendentsii rozvytku eksportu ukrainskoho zerna v konteksti dotrymannia prodovolchoi bezpeky derzhavy. Ekonomika APK. 2022. № 29 (2). S. 34‒39. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202202034

Krasnorutskyi O.O., Onehina V.M., Danko Yu.I. Teoretychne znachennia katehorii «rozpodil produktsii» dlia doslidzhen funktsionuvannia ahrarnoho rynku. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. 2013. № 4. S. 3‒9.

Ilchuk M.M., Konoval I.A., Baranovska O.D. Rozvytok rynku zerna v Ukraini ta yoho stabilizatsiia. Ekonomika APK. 2019. №4. S. 29‒38.

Saranchuk A.O. Vplyv chynnykiv na strukturu zernovoho rynku Ukrainy ta shliakhy pokrashchennia funktsionuvannia yoho strukturnykh elementiv. Visnyk Zaporizkoho natsionalnoho universytetu. 2014. № 4. S. 162‒171.

Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy. URL: https://ukrstat.gov.ua/

Published
2023-02-28
How to Cite
Bliumska-Danko, K., & Zaidenko, M. (2023). ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC PARAMETERS OF THE GRAIN MARKET IN UKRAINE. Bulletin of Sumy National Agrarian University, (1 (93), 28-33. https://doi.org/10.32782/bsnau.2023.1.6