МАЛЕ ФЕРМЕРСТВО У ІНКЛЮЗИВНІЙ СІЛЬСЬКІЙ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНІВ

Ключові слова: господарства населення, сталі екосистеми, координаційні центри, живі лабораторії, територіальні громади

Анотація

В сучасних умовах економічної нестабільності та екологічних викликів, важливо знайти ефективні шляхи підвищення ресурсного потенціалу регіонів, зокрема через посилення ролі малого фермерства та господарств населення у інклюзивній сільській трансформації. Метою цього дослідження було проаналізувати внесок малого фермерства та господарств населення у продовольчу безпеку регіону, визначити основні проблеми та виклики, а також розробити практичні рекомендації для їх подолання через створення координаційних центрів «Сталі екосистеми» та живих лабораторій на базі сільських територіальних громад. Виявлено, що значна частина сільськогосподарської продукції виробляється саме малими фермерами та господарствами населення, проте їх внесок поступово знижується через низку чинників, таких як недостатня фінансова підтримка, обмежений доступ до сучасних технологій та ринків збуту. Аналіз також показав, що зміни клімату, війна та ресурсна нерівність суттєво впливають на стабільність і розвиток цих господарств. На основі проведеного аналізу запропоновано інноваційний підхід до інклюзивної сільської трансформації, який включає створення координаційних центрів «Сталі екосистеми» та живих лабораторій у сільських територіальних громадах Сумської області. Основні функції координаційних центрів полягають у підтримці та розвитку кооперативів, забезпеченні доступу до фінансування, наданні консультаційних послуг і впровадженні інноваційних технологій. Живі лабораторії стануть платформою для тестування новітніх сільськогосподарських практик і технологій, залучаючи місцевих фермерів до участі в експериментальних проектах для підвищення їхніх знань та навичок. Очікувані результати від впровадження такого підходу включають посилення співпраці між об'єднаними територіальними громадами та домогосподарствами, підвищення обізнаності домогосподарств про виклики та шляхи подолання наслідків зміни клімату, а також удосконалення впровадження сталих сільськогосподарських практик. Висновок дослідження підкреслює значимість підтримки малого фермерства та господарств населення як важливих агентів збереження екосистем та агробіорізноманіття регіонів. Реалізація запропонованого підходу сприятиме сталому розвитку сільських територій, підвищенню їхнього ресурсного потенціалу та забезпеченню продовольчої безпеки.

Посилання

Cardey S., Eleazar P.J.M., Ainomugisha J., Kalowekamo M., & Vlasenko Y. Communication for Development: Conceptualising Changes in Communication and Inclusive Rural Transformation in the Context of Environmental Change. Social Sciences. 2024. No. 13(6). DOI: https://doi.org/10.3390/socsci13060324

Dinnie K. Competitive identity: The new brand management for nations, cities and regions. Journal of Brand Management. 2007. No. 14(6). P. 474–475. DOI: https://doi.org/10.1057/palgrave.bm.2550086

Rajabifard A., Paez D., & Foliente G. COVID-19 Pandemic, Geospatial Information, and Community Resilience: Global Applications and Lessons: Vol. First edition. CRC Press. 2021.

Tkalenko N., Mykhailovska O., Marhasova V., Garafonova O., & Pishchenko O. Environmental component of sustainable development of territorial communities. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice. 2023. No. 4(51). P. 451–465. DOI: https://doi.org/10.55643/fcaptp.4.51.2023.4059

Wolff N.H., Masuda Y.J., Meijaard E., Wells J.A., & Game E.T. Impacts of tropical deforestation on local temperature and human well-being perceptions. Global Environmental Change. 2018. No. 52. P. 181–189. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2018.07.004

Harari Y.N. The Agricultural Revolution. In Sapiens. Harper Collins. 2015. pp. 87–149. URL: http://books.google.ie/books?id=FmyBAwAAQBAJ&dq=Sapiens+a+brif+history+of+humankind&hl=&cd=2&source=gbs_api

Aznar-Sánchez J.A., Piquer-Rodríguez M., Velasco-Muñoz J.F., & Manzano-Agugliaro F. Worldwide research trends on sustainable land use in agriculture. Land Use Policy. 2019. No. 87. DOI: https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2019.104069

Lucas K.R., Caldarelli C.E., & Ventura M.U. Agriculture and biodiversity damage: A prospective evaluation of the impact of Brazilian agriculture on its ecoregions through life cycle assessment methodology. Science of the Total Environment. 2023. No. 899. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.165762

Сільське господарство України. Державна служба статистики України. 2023. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2023/zb/09/S_gos_22.pdf

Cardinale B.J., Duffy J.E., Gonzalez A., Hooper D.U., Perrings C., Venail P., Narwani A., Mace G.M., Tilman D., Wardle D.A., Kinzig A.P., Daily G.C., Loreau M., Grace J.B., Larigauderie A., Srivastava D.S., & Naeem S. Biodiversity loss and its impact on humanity. Nature. 2012. No. 486(7401). P. 59–67. DOI: https://doi.org/10.1038/nature11148

Amin S. The Agrarian Question a Century after October 1917: Capitalist Agriculture and Agricultures in Capitalism. Agrarian South: Journal of Political Economy: A Triannual Journal of Agrarian South Network and CARES. 2017. No. 6(2). P. 149–174. DOI: https://doi.org/10.1177/2277976017731842

Meadows D.H. The Limits to growth: a report for the Club of Rome’s Project on the Predicament of Mankind. Universe Books, 1972.

Kallis G., Paulson S., D′Alisa G., & Demaria F. The Case for Degrowth. 2020. URL: http://books.google.ie/books?id=x2dfzQEACAAJ&dq=the+case+for+Degrowth&hl=&cd=1&source=gbs_api

Інклюзивний сільський розвиток в Україні : монографія / за ред. д-ра екон.наук, проф., чл.-кор. НАН України О.М. Бородіної. НАН України, ДУ «Ін-т екон. та прогнозув. НАН України». Київ, 2020. 257 с. URL: http://ief.org.ua/docs/mg/330.pdf

Sahraei S., Pakravan-Charvadeh M.R., Gholamrezai S., & Rahimian M. Assessing the association of sustainable agriculture with rural household food security (considering ecological, economic, and social aspects). Frontiers in Nutrition. 2022. No. 9. DOI: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.899427

Dorward P., Clarkson G., Poskitt S., & Stern R. Putting the farmer at the center of climate services. One Earth. 2021. No. 4(8). P. 1059–1061. DOI: https://doi.org/10.1016/j.oneear.2021.08.004

Сумська обласна рада. 2024. URL: https://sorada.gov.ua/internet-links/93-terytorialni-gromady-sumskoji-oblasti.html

Natarajan N., Newsham A., Rigg J., & Suhardiman D. A sustainable livelihoods framework for the 21st century. World Development. 2022. No. 155. DOI: https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2022.105898

Cardey S., Eleazar P. J. M., Ainomugisha J., Kalowekamo M., & Vlasenko Y. (2024) Communication for Development: Conceptualising Changes in Communication and Inclusive Rural Transformation in the Context of Environmental Change. Social Sciences, no. 13(6). DOI: https://doi.org/10.3390/socsci13060324

Dinnie K. (2007) Competitive identity: The new brand management for nations, cities and regions. Journal of Brand Management, no. 14(6), pp. 474–475. DOI: https://doi.org/10.1057/palgrave.bm.2550086

Rajabifard A., Paez D., & Foliente G. (2021) COVID-19 Pandemic, Geospatial Information, and Community Resilience : Global Applications and Lessons: Vol. First edition. CRC Press.

Tkalenko N., Mykhailovska O., Marhasova V., Garafonova O., & Pishchenko O. (2023) Environmental component of sustainable development of territorial communities. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice, no. 4(51), pp. 451–465. DOI: https://doi.org/10.55643/fcaptp.4.51.2023.4059

Wolff N. H., Masuda Y. J., Meijaard E., Wells J. A., & Game E. T. (2018) Impacts of tropical deforestation on local temperature and human well-being perceptions. Global Environmental Change, no. 52, pp. 181–189. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2018.07.004

Harari Y. N. (2015) The Agricultural Revolution. In Sapiens. Harper Collins, pp. 87–149. Available at: http://books.google.ie/books?id=FmyBAwAAQBAJ&dq=Sapiens+a+brif+history+of+humankind&hl=&cd=2&source=gbs_api

Aznar-Sánchez J. A., Piquer-Rodríguez M., Velasco-Muñoz J. F., & Manzano-Agugliaro F. (2019) Worldwide research trends on sustainable land use in agriculture. Land Use Policy, no. 87. DOI: https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2019.104069

Lucas K. R., Caldarelli C. E., & Ventura M. U. (2023) Agriculture and biodiversity damage: A prospective evaluation of the impact of Brazilian agriculture on its ecoregions through life cycle assessment methodology. Science of the Total Environment, no. 899. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.165762

Agriculture of Ukraine (2023) State Statistics Service of Ukraine. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2023/zb/09/S_gos_22.pdf

Cardinale B. J., Duffy J. E., Gonzalez A., Hooper D. U., Perrings C., Venail P., Narwani A., Mace G. M., Tilman D., Wardle D. A., Kinzig A. P., Daily G. C., Loreau M., Grace J. B., Larigauderie A., Srivastava D. S., & Naeem S. (2012) Biodiversity loss and its impact on humanity. Nature, no. 486(7401), pp. 59–67. DOI: https://doi.org/10.1038/nature11148

Amin S. (2017) The Agrarian Question a Century after October 1917: Capitalist Agriculture and Agricultures in Capitalism. Agrarian South: Journal of Political Economy: A Triannual Journal of Agrarian South Network and CARES, no. 6(2), pp. 149–174. DOI: https://doi.org/10.1177/2277976017731842

Meadows D. H. (1972) The Limits to growth: a report for the Club of Rome’s Project on the Predicament of Mankind. Universe Books.

Kallis G., Paulson S., D′Alisa G., & Demaria F. (2020) The Case for Degrowth. Available at: http://books.google.ie/books?id=x2dfzQEACAAJ&dq=the+case+for+Degrowth&hl=&cd=1&source=gbs_api

Borodina O. M. (eds.) (2020) Inkliuzyvnyi silskyi rozvytok v Ukraini: monohrafiia. NAN Ukrainy, DU «In-t ekon. ta prohnozuv. NAN Ukrainy». Kyiv. 257 p. Available at: http://ief.org.ua/docs/mg/330.pdf

Sahraei S., Pakravan-Charvadeh M. R., Gholamrezai S., & Rahimian M. (2022) Assessing the association of sustainable agriculture with rural household food security (considering ecological, economic, and social aspects). Frontiers in Nutrition, no. 9. DOI: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.899427

Dorward P., Clarkson G., Poskitt S., & Stern R. (2021) Putting the farmer at the center of climate services. One Earth, no. 4(8), pp. 1059–1061. DOI: https://doi.org/10.1016/j.oneear.2021.08.004

Sumy Regional Council (2024). Available at: https://sorada.gov.ua/internet-links/93-terytorialni-gromady-sumskoji-oblasti.html

Natarajan N., Newsham A., Rigg J., & Suhardiman D. (2022) A sustainable livelihoods framework for the 21st century. World Development, no. 155. DOI: https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2022.105898

Опубліковано
2024-10-25
Як цитувати
Ніфатова, О., & Данько, Ю. (2024). МАЛЕ ФЕРМЕРСТВО У ІНКЛЮЗИВНІЙ СІЛЬСЬКІЙ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНІВ. Bulletin of Sumy National Agrarian University, (3 (99), 69-75. https://doi.org/10.32782/bsnau.2024.3.12
Розділ
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ АГРОГОСПОДАРЮВАННЯ