Аналіз та використання м’ясного кластеру в сільськогосподарській галузі

Ключові слова: кластерний підхід, кластери, саморегульована організація, конкурентоспроможність, м’ясний кластер, компенсаційно-витратний підхід, розподіл субсидій

Анотація

У даній статті проведено аналіз та досліджено ефективність кластерного підходу для розвитку промислового свинарства. В статті розроблено модель кластеру з розвитку свинарства, а також використано компенсаційно-витратний підхід та технологічний ланцюг виробництва. Досліджено входження в м’ясний кластер підприємств, аналіз сучасного стану розвитку ринка м’яса в Херсонській області. Результати дослідження показали, що ціни на окремі види м'яса не дозволяють сільськогосподарським товаровиробникам здійснювати не тільки розширене, а й просте відтворення.

Посилання

1. Пуцентейло П. Р. Конкурентоспроможність м’ясного скотарства України: теорія і практика : моногр. / П. Р. Пуцентейло. –Тернопіль : ВПЦ “Економічна думка ТНЕУ”, 2011. –420 с.
2. Гірняк К. М. Теоретичні критерії ефективності підприємств з виробництва свинини / К.М. Гірняк // Наук. вісн. Львів. нац. ун-ту ветеринарної медицини і біотехнологій імені С. З. Ґжицького. – 2009. – Т. 11, № 2(41), ч. 5. – С. 19.
3. Калінчик М.В. Ефективність виробництва та розвиток ринку свинини / М.В. Калінчик, М.М. Ільчук, Т.М. Один-цова. – К.: Нічлава, 2005. – 13 с.
4. Мазуренко О. В. Промислове свинарство в умовах сучасного ринку / О. В. Мазуренко // Економіка АПК. - 2016. - № 8. - С. 27-32.
5. Месель-Веселяк В. Я. Ефективність господарювання новостворених сільськогосподарських підприємств ри-нкового спрямування в Україні / В. Я. Месель-Веселяк // Економіка АПК. - 2016. - № 12. - С. 21-33.
6. Оляднічук Н. В. Удосконалення системи бухгалтерського обліку в аграрному секторі економіки через оптимі-зовані інформаційні масиви / Н. В. Оляднічук // Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Сер. : Економічні науки. - 2013. - № 7. - С. 181-186.
7. Рибалко В. П. Управління якістю свинини в умовах її виробництва / В. П. Рибалко, А. А. Гетя // Ветеринарна медицина. - 2010. - Вип. 94. - С. 317-318.
8. Андрійчук В.Г. Економіка аграрних підприємств: підручник / В.Г. Андрійчук. – 2-ге вид., доп. і перероб. – К.: КНЕУ, 2002. – 624 с.
9. Горьовий В.П. Менеджмент фермерського господарства /В.П. Горьовий, С.В. Тимчук // Центр навчальної лі-тератури. – 2014. – 366 с.
10. Вітков М.С. Розвиток інвестиційної політики в сільському господарстві України / М.С. Вітков // Економіка АПК. – 2005. – №1. – С. 54-57.
11. Гірняк К. М. Теоретичні критерії ефективності підприємств з виробництва свинини / К.М. Гірняк // Наук. вісн. Львів. нац. ун-ту ветеринарної медицини і біотехнологій імені С. З. Ґжицького. – 2009. – Т. 11, № 2(41), ч. 5. – С. 19.
12. Дієсперов B. C. Ефективність виробництва у сільськогосподарському підприємстві : монографія / B. C. Дієсперов. – К. : ННЦ ІАЕ, 2008. – 340 с.
13. Калінчик М.В. Ефективність виробництва та розвиток ринку свинини / М.В. Калінчик, М.М. Ільчук, Т.М. Одинцова. – К.: Нічлава, 2005. – 13 с.
14. Збарський В.К. Свинарство — ключова галузь у сільському господарстві України / В. К. Збарський, О. О. Шпак // Аг-росвіт. - 2016. - № 21. - С. 8-14.
15. Савицька Н.Л. Теоретико-методичні аспекти формування маркетингової політики підприємств на ринку м’яса та м’ясопродуктів / Н. Л. Савицька, О. П. Афанасьєва // Проблеми економіки. - 2015. - № 2. - С. 172-178.
16. Мазуренко О. В. Промислове свинарство в умовах сучасного ринку / О. В. Мазуренко // Економіка АПК. - 2016. - № 8. - С. 27-32.
17. Ціхановська В. М. Сучасний стан та тенденції розвитку ринку м’яса і м’ясної продукції в Україні / В. М. Ціхановська, О. В. Томчук, О. М. Ціхановська // Сталий розвиток економіки. - 2015. - № 3. - С. 18-27.
18. Данько Ю. І. Кооперація в системі забезпечення конкурентоспроможності підприємств-виробників свинини [Елект-ронний ресурс] / Ю. І. Данько, І. В. Лозинська // Економіка АПК. – К.: Національний науковий центр «Інститут аграрної економі-ки», 2012. - № 4. – С. 93-98.
19. Бочарова Ю. Г. Концентрація та конкуренція на світовому ринку м’яса / Ю. Г. Бочарова // Бізнес Інформ. - 2016. - № 3. - С. 18-23
20. Пуцентейло П. Р. Конкурентоспроможність м’ясного скотарства України: теорія і практика : моногр. / П. Р. Пу-центейло. –Тернопіль : ВПЦ “Економічна думка ТНЕУ”, 2011. –420 с.
21. Месель-Веселяк В. Я. Ефективність господарювання новостворених сільськогосподарських підприємств ринкового спрямування в Україні / В. Я. Месель-Веселяк // Економіка АПК. - 2016. - № 12. - С. 21-33.
22. Оляднічук Н. В. Удосконалення системи бухгалтерського обліку в аграрному секторі економіки через оптимізовані інформаційні масиви / Н. В. Оляднічук // Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Сер. : Економічні науки. - 2013. - № 7. - С. 181-186.
23. Рибалко В. П. Управління якістю свинини в умовах її виробництва / В. П. Рибалко, А. А. Гетя // Ветеринарна меди-цина. - 2010. - Вип. 94. - С. 317-318.
24. Лозинська І. В., Данько Ю. І. Стратегічні пріоритети розвитку скотарства в аграрних підприємствах. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України: зб. наук. пр. 2018. Вип. 1(129). С. 152-157. URL: http://ird.gov.ua/sep/doi/sep2018.01.157_u.php.
Опубліковано
2019-09-30
Як цитувати
Усикова, О. (2019). Аналіз та використання м’ясного кластеру в сільськогосподарській галузі. Bulletin of Sumy National Agrarian University, (3(81), 40-44. https://doi.org/10.32845/bsnau.2019.3.7