Selective function of competition in the environment of agricultural enterprises

  • I.B. Yatsiv Lviv National Agrarian University
Keywords: competition, selective function of competition, agricultural enterprises, private farms, supply of agricultural products

Abstract

The article considers the notion of selective function of competition.  The work investigates selective impact of competition in the dynamics of number of economically efficient agricultural enterprises. It is confirmed that impact of selective function of competition in agriculture is weaker than in other principal branches of the economy. The research analyzes peculiarities of the competition impact on dynamics of number and economic activity of different-size agricultural enterprises in Lviv region. The work argues possible consequences of the low competitive capacity for agricultural enterprises: radical – to stop activity, hard – transition medium-size enterprises into the category of small enterprises due to loss of a share of resource potential. The work considers peculiarities of agricultural producers’ reaction to the factors of competitive environment in crop production and animal breeding. The authors mark a positive impact of the selective function of competition on technologic production efficiency of agricultural enterprises.

References

1. Євчук Л. А. Стратегічне управління конкурентоспроможністю сільськогосподарських підприємств : монографія / Л. А. Євчук. – Миколаїв : Вид-ць Прокопчук Т. Ю., 2010. – 340 с.
2. Данько Ю. І. Формування систем забезпечення конкурентоспроможності аграрних підприємств : монографія / Ю. І. Данько. – Суми : Університетська книга, 2016. – 301 с.
3. Грановська В. Г. Парадигма конкуренції та конкурентоспроможності аграрних підприємств / В. Г. Грановська // Інтелект XXI. – 2016. – № 5. – С. 50-57.
4. Ільїн В. Ю. Глобалізація та її вплив на конкурентоспроможність підприємств аграрного сектору економіки України : моно-графія. – Луганськ : Ноулідж, 2014. – 436 с.
5. Гудзинський О. Д. Управління конкурентоспроможністю сільськогосподарських підприємств в умовах їх інноваційного розвит-ку : монографія / О. Д. Гудзинський, К. П. Драгомирецька. – К. : Компринт, 2015. – 256 с.
6. Николюк О. М. Управління конкурентоспроможністю сільськогосподарського підприємства: теоретико-методологічні основи : монографія / О. М. Николюк. – Житомир : Вид-во ЖНАЕУ, 2016. – 316 с.
7. Управління конкурентоспроможністю аграрних підприємств : монографія / А. С. Кобець, І. І. Вініченко, А. О. Сітковська, Ж. В. Крючкова. – К. : ДКС центр, 2018. – 226 с.
8. Сітковська А. О. Оцінка стану конкурентного середовища аграрної сфери економіки України / А. О. Сітковська // Інвестиції: практика та досвід. – 2016. – № 8. – С. 28-31.
9. Сільське господарство України 2017 : стат. зб. [Електронний ресурс] / Державна служба статистики України. – К., 2018. – 245 с. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.
10. Сільське господарство Львівської області 2017 : стат. зб. / Головне управління статистики у Львівській області. – Львів, 2018. – 182 с.
Published
2018-10-07
How to Cite
Yatsiv, I. (2018). Selective function of competition in the environment of agricultural enterprises. Bulletin of Sumy National Agrarian University, (6(76), 89-92. Retrieved from https://snaujournal.com.ua/index.php/journal/article/view/20
Section
COMPETITIVENESS MANAGEMENT