Accounting of production costs in the milk production complex
Abstract
The article reveals the current state of enterprises of dairy products under the complex which is characterized by a decrease in the number of cows and milk production volumes. It is stated that effective functioning of the dairy product subcomplex is possible only on the basis of profitable activity of enterprises of the agrarian sector.
The strategic directions of development of dairy enterprises are defined. The classification of types of control of expenditures of milk processing enterprises is developed. It has been proved that the most important type of internal control for modern dairy processing enterprises is internal control.
It is established that efficient functioning of dairy enterprises depends on the general state of the economy as an integral system, the development of which is provided by state measures, and internal factors for the formation of their competitiveness.
It is concluded that in most dairy enterprises, the normative economy does not meet the requirements of operative, effective accounting and control over production costs.
References
2. Зіновчук В.В. Кооперативна ідея в сільському господарстві України і США / В.В. Зіновчук. [монографія] – К.: Логос, 1996. – 345 с.
3. Лупенко Ю. О. Інноваційне забезпечення розвитку сільського господарства України: проблеми та перспективи / [Лупенко Ю. О. та ін.]. – Київ : ІАЕ, 2014. – 516 с.
4. Месель-Веселяк В. Я. Напрями забезпечення конкурентоспроможності аграрного виробництва / В. Я. Месель-Веселяк // Економіка АПК. – 2009. – № 10. – С. 7–14.
5. Андрійчук В. Г. Економіка підприємств агропромислового комплексу [Текст] : підручник / В. Г. Андрійчук. – К. : КНЕУ, 2013. – 779 с
6. Бондаренко В. М. Розвиток ефективного виробництва молока та його промислової переробки Україні / В. М. Бондаренко // Економіка АПК. – 2008. – №5. – С. 61-64.
7. Зимовець В.М. Економічні проблеми розвитку виробництва та ринку молокопродуктового під комплексу / В.М. Зимовець // Економіка АПК. - 2002. - №5. - С. 126-128.
8. Ільчук М.М. Організація і планування сільськогосподарського виробництва. - Вінниця : Нова книга, 2008. – 455 с.
9. Козак О. А. Основні тенденції розвитку світового ринку молока та молочної продукції / О. А. Козак // Економіка АПК. – 2007. – № 3. – С. 149–153.
10. Мостенська Т.Л. Проблеми розвитку молочного виробництва в Україні / Т.Л. Мостенська // Економіка АПК. - 2001. - №6. - С. 40-45.
11. Пархомець М.К. Економічний механізм розвитку молокопродуктового підкомплексу АПК Західного регіону України / М.К. Пархомець // Тернопіль: «Економічна думка». Ерудит 2001. - С. 45-53.
12. Савицька В.Г. Молоко і молокопродукти у споживчому балансі населення України / В.Г. Савицька // Економіка АПК. - 1999. - №12. - С. 39-44.
13. Білуха М.Т. Теорія фінансово-господарського контролю і аудиту: Підручник. – К.: Вища шк., 1994. – 364 с.
14. Наринский А.С., Гаджиев Н.Г. Контроль в условиях рыночной экономики. – М.: Финансы и статистика, 1994. – 176 с.
15. Оперативный контроль экономической деятельности предприятия / Б.И. Валуев, Л.П. Горлова, Е.Л. Зернов и др. – М.: Финансы и статистика, 1991. – 224 с.
16. Лукіянчук В.М. Актуальні проблеми молочної галузі / В.М. Лукіянчук // Молочна промисловість, 2003, №2. – С. 14-172.
17. Храброва И.А. «Корпоративное управление: вопросы интеграции. Аффилированные лица, организационное проектиро-вание, интеграционная динамика». - М., 2002. – 198 с.
18. Бандурин А.В. «Деятельность корпораций» – Москва, Буквица, 1999. – 600 с.