Методологічні підходи до відтворення ресурсного потенціалу аграрного підприємства
Ключові слова:
потенціал, аграрне підприємство, критичні фактори успіху, класифікація факторів, відтворення ресурсного потенціалу
Анотація
Окреслено спосіб визначення чинників впливу на потенціал та розвиток суб’єктів господарювання, охарактеризовано сутність та склад ресурсного, інноваційного, фінансового, соціального та маркетингового потенціалу підприємства, виокремлено чотири основні ознаки класифікації чинників та наведено їх складові. Охарактеризовано сутність та запропоновано власну класифікацію критичних факторів успіху, розглянуто концепцію механізму формування і розвитку виробничого потенціалу, узагальнено етапи процесу формування потенціалу підприємства. Наведено очікувані результати впровадження концепції розвитку аграрного підприємства, окреслено сутність принципів, на яких базується концепція розвитку.
Посилання
1. Ареф’єва О. В. Економічні засади формування потенціалу підприємства / О. В. Ареф’єва, Т. В. Харчук // Акту-альні проблеми економіки. – 2012. – №7(85). – С. 71–76.
2. Мягких І. М. Аналіз та оцінка використання ресурсного потенціалу в системі споживчої кооперації / І. М. М’яких // Актуальні проблеми економіки. – 2013. – №1(91). – С. 136–142.
3. Коваль О.М. Оптимізація ефективності використання ресурсногопотенціалу сільськогосподарських підпри-ємств України [Електронний ресурс] / О.М. Коваль. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov. ua
4. Краснокутська Н. С. Потенціал підприємства: формування та оцінка : навч. посібник / Н. С. Краснокутська. – К. : Центр навчальної літератури, 2012. – 352 с.
5. Кужель В. В. Потенціал підприємств аграрної сфери: сутність, структура, тенденції нарощення / В. В. Кужель // АгроСвіт. – 2013. – № 13. – С. 47-50.
6. Лозовський О. М. Взаємозв’язок факторів і показників відтворення ресурсів аграрного сектора / О. М. Лозовський, М. А. Горшков. // Економіка: реалії часу. – 2016. – №1. – С. 107-113.
7. Підлісецький Г.М. Підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу аграрного сектора / Г.М.Підлісецький, М.І. Толкач // Економіка АПК. – 2008. – № 5. – С. 65-66.
8. Піняга Н. О. Вивчення потреби ресурсного потенціалу сільськогосподарських підприємств системним підходом / Н. О. Піняга // Агросвіт. – 2013. – № 9. – С. 62-64.
2. Мягких І. М. Аналіз та оцінка використання ресурсного потенціалу в системі споживчої кооперації / І. М. М’яких // Актуальні проблеми економіки. – 2013. – №1(91). – С. 136–142.
3. Коваль О.М. Оптимізація ефективності використання ресурсногопотенціалу сільськогосподарських підпри-ємств України [Електронний ресурс] / О.М. Коваль. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov. ua
4. Краснокутська Н. С. Потенціал підприємства: формування та оцінка : навч. посібник / Н. С. Краснокутська. – К. : Центр навчальної літератури, 2012. – 352 с.
5. Кужель В. В. Потенціал підприємств аграрної сфери: сутність, структура, тенденції нарощення / В. В. Кужель // АгроСвіт. – 2013. – № 13. – С. 47-50.
6. Лозовський О. М. Взаємозв’язок факторів і показників відтворення ресурсів аграрного сектора / О. М. Лозовський, М. А. Горшков. // Економіка: реалії часу. – 2016. – №1. – С. 107-113.
7. Підлісецький Г.М. Підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу аграрного сектора / Г.М.Підлісецький, М.І. Толкач // Економіка АПК. – 2008. – № 5. – С. 65-66.
8. Піняга Н. О. Вивчення потреби ресурсного потенціалу сільськогосподарських підприємств системним підходом / Н. О. Піняга // Агросвіт. – 2013. – № 9. – С. 62-64.
Опубліковано
2019-09-30
Як цитувати
Матвєєв , П. (2019). Методологічні підходи до відтворення ресурсного потенціалу аграрного підприємства . Bulletin of Sumy National Agrarian University, (3(81), 91-96. https://doi.org/10.32845/bsnau.2019.3.16
Розділ
Articles