Концепція розумного міста для сприяння сталому розвитку міст

  • Ван Хунює
  • І.І. Коблянська

Анотація

Завдяки розвитку та широкому впровадженню нового покоління інформаційних технологій, Інтернету речей, хмарних обчислень та інших технологій, концепція розумного міста все частіше розглядається як основний принцип у сфері планування міської інфраструктури та розвитку міст. Це забезпечує посилення уваги до ролі людського та соціального капіталу, питань охорони навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів в міських комплексах. Водночас, проблематика імплементації концепції розумного міста і, зокрема, вироблення відповідних успішних стратегій для забезпечення ефективності цього процесу, залишаються поки що недостатньо дослідженими.

Дана стаття спрямована на вироблення стратегій імплементації концепції розумного міста в управлінні містом, ураховуючи досвід та проблеми розвитку «розумних» міст в КНР.

Стаття узагальнює результати світових досліджень щодо засад концепції розумного міста та перспектив майбутнього розвитку міст у рамках даної парадигми. Використано аналітичні та статистичні дані для ідентифікації особливостей реалізації концепції розумного міста в різних куточках Китаю.

Встановлено, що концепція розумного міста має багатоаспектний вплив на майбутній розвиток міст, зокрема: покращення ефективності функціонування міського комплексу; розвиток сучасних, нових та перспективних індустрій; сприяння науково-технічним інноваціям; покращення добробуту міських мешканців, сприяння економічному зростанню та забезпечення сталого розвитку міст.

В контексті виявлених проблем, що виникають у сфері впровадження концепції розумного міста, зокрема, у питаннях стратегічного управління цим процесом, пропонується зосередити увагу на таких аспектах: посилення сприйняття та визнання ролі концепції розумного міста у стратегічних документах щодо планування простору міста та цілей його розвитку; всіляке сприяння інтеграції, інноваційному використанню інформаційних ресурсів; покращення фізичної та управлінської інфраструктури міста у контексті розвитку «розумної» громади; сприяння інтегрованому розвитку інтелектуальної індустрії та підвищення стійкості міської економіки; удосконалення системи та механізму управління розумним містом.

Концепція розумного міста змінює традиційне мислення про те, що міська фізична інфраструктура та інформаційна інфраструктура є розділеними. Всі види об’єктів у місті можна ефективно пов’язати в єдиний простір, забезпечивши інтеграцію процесів управління містом, економіки та особистого життя, що відповідає сучасному баченню майбутнього розвитку міст.

Опубліковано
2020-10-26
Як цитувати
Хунює, В., & Коблянська, І. (2020). Концепція розумного міста для сприяння сталому розвитку міст. Bulletin of Sumy National Agrarian University, (2 (84), 12-17. вилучено із https://snaujournal.com.ua/index.php/journal/article/view/151