Ринок органічної продукції та перспективи розвитку

  • А.І. Сухоставець
  • М.С. Соловей

Анотація

Актуальність дослідження питань розвитку ринку органічної продукції зумовлена тим, що це один з небагатьох ринків, який демонструє динамічний ріст. В статті доведено, що завдяки діяльності органічних фермерських організацій органічні норми почали ставати частиною законодавчого процесу, який сприяв затвердженню національних та регіональних органічних норм та розвитку міжнародної торгівлі органічною продукцією.

Проаналізовано та визначено, що число виробників органічної продукції в світі за останні роки суттєво зросло, а глобальна площа органічних земель станом на кінець 2017 року досягла рекордного рівня і становила 69,8 млн. га, що на 11,7 млн. га (20%) більше аналогічного показника 2016 року. Досліджено виробництво органічної продукції в країнах світу. Проаналізовано сучасний стан нормативно-правової бази функціонування органічного землеробства та вирощування органічної продукції.

В статті доведено, що ринок продукції органічного сільського господарства в Україні є перспективним і недостатньо розвиненим, тому відкриває перед національними виробниками та експортерами широкі можливості.

Доведено, що в сучасних умовах одним з важливіших факторів є сертифікація органічної продукції. Визначено, що більшість органічних операторів в Україні сертифіковані відповідно до стандартів ЄС, тобто еквівалентних нормам ЄС 834/2007 та 889/2008, який використовується як для експорту, так і для внутрішнього ринку. Сформульовані шляхи покращення розвитку ринку органічної продукції в Україні та світі.

Опубліковано
2020-02-24
Як цитувати
Сухоставець, А., & Соловей, М. (2020). Ринок органічної продукції та перспективи розвитку. Bulletin of Sumy National Agrarian University, (1 (83), 15-22. вилучено із https://snaujournal.com.ua/index.php/journal/article/view/143