Специфіка харчування літніх людей в україні: основні характеристики та зміни внаслідок війни

Ключові слова: харчування, особи пенсійного віку, літні люди, харчовий раціон, енергетична цінність харчового раціону, збалансованість харчового раціону

Анотація

Стаття присвячена актуальним питанням виявлення специфічних особливостей харчування літніх людей в Україні, визначенню кількісних та якісних параметрів харчового раціону різних типів пенсіонерських домогосподарств, оцінці його збалансованості та змін внаслідок війни. Проаналізовано споживання продуктів харчування за основними групами в розрізі різних типів пенсіонерських домогосподарств (в складі є лише особи пенсійного віку, чоловіки-одинаки пенсійного віку, жінки-одиначки, з осіб старше 75 років, сім’ї з подвійним демоекономічним навантаженням) та домогосподарств, бідних за різними критеріями виміру бідності (відносним, критерієм фактичного прожиткового мінімуму та офіційно затвердженого прожиткового мінімуму). Визначено, що з-поміж різних типів пенсіонерських домогосподарств найгірші можливості щодо забезпечення збалансованого харчування мають сім’ї з подвійним демоекономічним навантаженням. Розраховано частку та суму витрат на харчування різних типів сімей пенсіонерів, за квінтильними групами, бідних та небідних домогосподарств. Виявлено, що харчовий раціон літніх людей є висококалорійним та незбалансованим з точки зору вмісту білків, жирів та вуглеводів. Доведено, що в домогосподарствах пенсіонерів існує значна диференціація калорійності харчового раціону та споживання білків в залежності від рівня добробуту. Побудовано квінтильний розподіл домогосподарств, що споживають менше 2000 ккал на особу на добу, на підставі якого зроблено висновок, що низькокалорійне харчування в пенсіонерських домогосподарствах зумовлюється переважно фінансовою неспроможністю підтримувати звичний харчовий раціон. І лише про кожне десяте домогосподарство пенсіонерів можна сказати, що дотримання низькокалорійної дієти з високим ступенем ймовірності можна вважати результатом свідомого вибору на користь підтримання здорового способу життя. На підставі фактичних показників бідності серед пенсіонерських домогосподарств та прогнозу бідності на 2022 рік зроблено висновок про те, що через війну в Україні можливості літніх людей покращити харчовий раціон істотно знизились і надалі лише погіршуватимуться. Неможливість вчасно і в повному обсязі забезпечити виплату пенсій та соціальних допомог призведе до того, що переважна більшість літніх людей в зоні активних бойових дій та на окупованих територіях залишаться без засобів для існування, а тому опиняться фактично на межі фізіологічного виживання.

Посилання

Романенко М.С., Синєок Л.Л., Наумчук Н.С., Сапожніков І.В., Іваненко Л.Д. Особливості харчування та їх зв’язок з антропометричними показниками ожиріння людей з метаболічним синдромом. Проблемы старения и долголетия. 2017. Т. 26, № 1–2. С. 158–168.

Григоров Ю.Г., Семесько Т.М., Синеок Л.Л., Романенко М.С., Гавалко Ю.В. Сравнительная оценка характера питания украинцев пожилого и старческого возраста (результаты многолетних исследований). Проблемы старения и долголетия. 2016. Т. 25, № 2. С. 196–203.

Шульгай А.Г., Сатурський О.В., Сатурська Г.С., Панчишин Н.Я., Коллінс Д.М. Роль центрів громадського здоров’я у вирішенні проблем харчування та профілактиці розладів харчової поведінки. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України. 2022. № 1. С. 5–10.

Food safety. The 3 Fives. Five Keys to Safer Food, Five Keys to a Healthy Diet, Five Keys to Appropriate Physical activity. URL: http://www.who.int/foodsafety/consumer/3_fives_Beijing/en/index.html (дата звернення: 20.06.2022).

Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text (дата звернення: 17.06.2022).

Тарілка здорового харчування. Міністерство охорони здоров’я України URL: https://moz.gov.ua/article/health/tarilka-zdorovogo-harchuvannja (дата звернення: 23.06.2022)

Прогнозна оцінка рівня бідності в Україні у 2022 році за трьома сценаріями розвитку соціально-економічних процесів внаслідок російсько-української війни Аналітична доповідь. Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України. URL: https://www.idss.org.ua/arhiv/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%20%D0%B1%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96%202022%20.pdf (дата звернення: 23.06.2022).

Romanenko M.S., Synjeok L.L., Naumchuk N.S., Sapozhnikov I.V., Ivanenko L.D. (2017). Osoblyvosti kharchuvannia ta yikh zv’iazok z antropometrychnymy pokaznykamy ozhyrinnia liudei z metabolichnym syndromom [Features of nutrition and their connection with anthropometric indicators of obesity of people with metabolic syndrome]. Problemy starenіia y dolholetіia [Problems of aging and longevity]. Vol. 26, № 1-2, pp. 158–168.

Hryhorov Yu.H., Semesko T.M., Syneok L.L., Romanenko M.S., Havalko Yu.V. (2016). Sravnitelnaia otsenka kharaktera pitaniia ukraintsev pozhiloho i starcheskoho vozrasta (rezultaty mnoholetnikh issledovaniy) [Comparative assessment of the nature of the nutrition of Ukrainians of the elderly and senile age (results of many years of research)]. Problemy starenіia y dolholetіia [Problems of aging and longevity]. Vol. 25, № 2, pp. 196–203.

Shulhai A.H., Saturskyi O.V., Saturska H.S., Panchyshyn N.Ya., Kollins D.M. (2022). Rol tsentriv hromadskoho zdorovia u vyrishenni problem kharchuvannia ta profilaktytsi rozladiv kharchovoi povedinky [The role of public health centers in solving nutrition and prevention of eating disorders]. Visnyk sotsialnoi hihiieny ta orhanizatsii okhorony zdorov’ia Ukrainy [Bulletin of Social Hygiene and Health Organization of Ukraine]. № 1, рр. 5–10.

Food safety. The 3 Fives. Five Keys to Safer Food, Five Keys to a Healthy Diet, Five Keys to Appropriate Physical activity. Available at: http://www.who.int/foodsafety/consumer/3_fives_Beijing/en/index.html (accessed 20 June 2022).

Pro zatverdzhennia Norm fiziolohichnykh potreb naselennia Ukrainy v osnovnykh kharchovykh rechovynakh i enerhii [On approval of the norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy]. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text (accessed 17 June 2022).

Tarilka zdorovoho kharchuvannia [A healthy nutrition plate]. Ministerstvo okhorony zdorov’ia Ukrainy [Ministry of Health of Ukraine]. Available at: https://moz.gov.ua/article/health/tarilka-zdorovogo-harchuvannja (accessed 23 June 2022).

Prohnozna otsinka rivnia bidnosti v Ukraini u 2022 rotsi za troma stsenariiamy rozvytku sotsialno-ekonomichnykh protsesiv vnaslidok rosiisko-ukrainskoi viiny Analitychna dopovid [The forecast assessment of poverty level in Ukraine in 2022 for three scenarios for the development of socio-economic processes as a result of the Russian-Ukrainian war analytical report]. Instytut demohrafii ta sotsialnykh doslidzhen imeni M.V.Ptukhy NAN Ukrainy [Ptoukha Institute for Demography and Social Studies of the National Academy of Sciences of Ukraine]. Available at: https://www.idss.org.ua/arhiv/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%20%D0%B1%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96%202022%20.pdf (accessed 23 June 2022).

Опубліковано
2022-06-30
Як цитувати
Полякова, С., & Когатько, Ю. (2022). Специфіка харчування літніх людей в україні: основні характеристики та зміни внаслідок війни. Bulletin of Sumy National Agrarian University, (1 (91), 58-66. https://doi.org/10.32782/bsnau.2022.1.8
Розділ
СОЦІАЛЬНА ТА ЕКОЛОГІЧНА ЕКОНОМІКА