Розвиток біоенергетичного напряму сільськогосподарських підприємств і продовольча безпека - Стегней, М.І.; Горогоцька, Н.І.; Журавель, Ю.В. (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2020)
Стаття присвячена дослідженню зв’язку впливу розвитку біоенергетичного напряму сільськогосподарських підприємств на продовольчу безпеку. Визначено, що подальший розвиток біоенергетики накладе свій відбиток на зміни у землекористуванні. Для випередження продовольчо-паливного конфлікту доцільність виробництва біопалива варто вираховувати за співвідношенням ціни на нафтове пальне та сільськогосподарську сировину для виробництва біопалива. Також значно меншого тиску на земельні ресурси можна досягнути за умови виваженого використання угідь та наданню переваги відходам сільськогосподарських підприємств. Переорієнтація діяльності сільськогосподарських підприємств на біоенергетичні проекти має відбуватись відповідно до чітко розробленої комплексної державної програми, яка би брала до уваги можливі загрози продовольчій безпеці, у той же час чітко визначаючи стратегічні та тактичні вектори розвитку галузі.