ТРАНСФОРМАЦІЯ ЛАНЦЮГІВ ПОСТАВОК АГРАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УМОВАХ БЕЗПЕКОВОСТІ - Наталія Макаренко; Тетяна Гуцал; Андрій Івченко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2026)
У статті досліджено трансформацію ланцюгів постачання агропромислової продукції України в умовах повномасштабної війни як одного з ключових викликів для національної економіки та глобальної продовольчої безпеки. Обґрунтовано, що військова агресія спричинила глибокі структурні порушення традиційних логістичних і збутових зв’язків, зумовивши необхідність переорієнтації аграрних ланцюгів постачання на нові, більш стійкі та адаптивні моделі функціонування. У процесі дослідження здійснено системний аналіз основних чинників, які вплинули на трансформацію ланцюгів поставок аграрної продукції, зокрема блокади морських портів, руйнування інфраструктури, зростання логістичних витрат і ризиків транспортування. Практична цінність дослідження полягає в можливості використання отриманих результатів для удосконалення управління ланцюгами постачання агропромислової продукції в умовах підвищеної безпекової нестабільності. Запропоновані у дослідженні підходи та концептуальна модель трансформації ланцюгів постачання можуть бути використані аграрними підприємствами при розробленні та коригуванні логістичних стратегій з урахуванням воєнних ризиків, обмежень інфраструктури та змін ринкової кон’юнктури. Визначено ключові напрями трансформації ланцюгів поставок аграрної продукції, зокрема логістичну переорієнтацію, диверсифікацію ринків збуту, зміну стратегій управління та активізацію цифрових рішень. Розкрито соціально-економічні та глобальні наслідки змін для продовольчої безпеки. Запропоновано концептуальну модель трансформації ланцюгів постачання аграрної продукції в умовах безпековості, яка відображає причинно-наслідкові зв’язки між зовнішніми дестабілізуючими факторами, порушенням традиційних механізмів постачання та формуванням стійких, гнучких і ризик-орієнтованих логістичних систем. Доведено, що впровадження цифрових інструментів управління, диверсифікація логістичних маршрутів і ринків збуту сприяють підвищенню адаптивності аграрного сектору та збереженню його експортного потенціалу. Отримані результати можуть бути використані при формуванні державної політики у сфері логістики, продовольчої безпеки та післявоєнного відновлення аграрного сектору України.