РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ НА ЗАСАДАХ ГАРМОНІЗАЦІЇ МАРКЕТИНГОВИХ ТА СТРАТЕГІЧНИХ АСПЕКТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПРИВАТНОГО МЕДИЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Дмитро Палей (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2026)
У статті досліджено результативність антикризового управління приватного медичного підприємства в умовах економічної нестабільності, трансформації ринку медичних послуг, посилення конкурентного тиску та зростання невизначеності зовнішнього середовища. Обґрунтовано, що кризові явища у діяльності приватних медичних закладів формуються під впливом сукупності зовнішніх і внутрішніх чинників, серед яких ключовими є зміни нормативно-правового регулювання, пандемічні загрози, коливання платоспроможного попиту, обмеженість фінансових ресурсів, а також недостатня узгодженість стратегічних і маркетингових управлінських рішень. Метою статті є визначення напрямів підвищення результативності антикризового управління приватного медичного підприємства на засадах гармонізації маркетингових та стратегічних аспектів його діяльності. У процесі дослідження використано методи системного та структурно-функціонального аналізу, порівняння, узагальнення, логічного моделювання та інтерпретації наукових підходів до кризового менеджменту. Встановлено, що інтеграція маркетингових інструментів зі стратегічними цілями розвитку підприємства сприяє підвищенню фінансової стійкості, оптимізації витрат без зниження якості медичних послуг, збереженню довіри пацієнтів і посиленню конкурентних позицій у кризових умовах. Запропоновано комплексний підхід до антикризового управління, який передбачає диверсифікацію медичних послуг, розвиток онлайн-сервісів і телемедицини, удосконалення маркетингових комунікацій, впровадження системи управління ризиками та забезпечення адаптивності організаційної структури підприємства, що дозволяє підвищити здатність підприємства до реагування на зовнішні виклики. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання запропонованих рекомендацій у діяльності приватних медичних підприємств з метою підвищення їх стійкості, адаптивності та конкурентоспроможності в умовах кризових трансформацій, а також для підтримки довгострокового стратегічного розвитку.