ЦИФРОВІЗАЦІЯ ЯК ОСНОВА МОДЕРНІЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Юлія Тимошенко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз цифровізації як системного чинника модернізації національної економіки України в умовах тривалих структурних дисбалансів, воєнних викликів і підвищених безпекових ризиків. Розглянуто цифровізацію як багатовимірний процес, що виходить за межі впровадження окремих технологічних рішень і охоплює трансформацію способів створення доданої вартості, зміну виробничих і управлінських моделей, а також перебудову інституційних засад функціонування економічної системи. Проаналізовано ключові канали впливу цифрових технологій на макроекономічну динаміку, зокрема через підвищення продуктивності праці й капіталу, посилення конкурентного середовища, оптимізацію трансакційних витрат і зменшення інформаційної асиметрії. Показано, що цифровізація формує нові можливості для інтеграції суб’єктів господарювання у внутрішні та глобальні ланцюги створення доданої вартості, водночас загострюючи проблеми нерівномірності розвитку, інфраструктурних обмежень і залежності від зовнішніх цифрових екосистем. На основі аналізу сучасних тенденцій економічного розвитку України обґрунтовано обмеженість потенціалу екстенсивного відновлення та доведено необхідність переходу до інноваційно орієнтованої моделі модернізації, в якій цифрові технології виступають базовим інтегрувальним елементом. Визначено ключові напрями цифрової трансформації національної економіки, зокрема розвиток високотехнологічних видів економічної діяльності, формування національних ланцюгів створення доданої вартості, посилення інституційної спроможності держави та підвищення економічної стійкості в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Акцентовано, що ефективність цифровізації як інструмента модернізації визначається рівнем узгодженості технологічних змін із інституційними реформами, інвестиційною динамікою та якістю економічної політики. Обґрунтовано, що за відсутності структурних зрушень цифрові рішення здатні підвищувати ефективність наявної моделі розвитку, не усуваючи її базових диспропорцій. Отримані результати можуть бути використані у процесі формування стратегічних документів цифрового розвитку й модернізації економіки України в середньо- та довгостроковій перспективі.