ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ В УМОВАХ ВІЙНИ - Леонід Мельник; Катерина Зубалій; Ірина Бурлакова; Олександра Кубатко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2026)
У статті проведено комплексне дослідження проблем та перспектив цифровізації аграрного сектору України в умовах повномасштабної війни. З'ясовано сутність понять «цифровізація» та «аграрний сектор України» як взаємопов'язаних складових трансформації національної економіки в умовах глобальних та воєнних викликів. Проаналізовано сучасний стан функціонування аграрного сектору під час війни, окреслено ключові групи ризику (безпекові, соціальні, екологічні, енергетичні, фінансові, кліматичні та інституційні), які безпосередньо впливають на можливості впровадження цифрових технологій. Узагальнено статистичні дані щодо прямих та непрямих втрат аграрного сектору, зокрема пошкодження обладнання, руйнування інфраструктури, скорочення виробничих та експортних можливостей. Обґрунтовано, що цифровізація у воєнний час набуває подвійного значення: з одного боку, вона стримується обмеженістю фінансових ресурсів, втратою виробничих потужностей та нестабільністю телекомунікаційної інфраструктури; з іншого боку, вона виступає ключовим інструментом підвищення адаптивності, ефективності та безпеки сільськогосподарського виробництва. Особлива увага приділяється ролі технологій точного землеробства, дистанційного зондування, геоінформаційних систем, безпілотних літальних апаратів, автоматизованих систем управління, Інтернету речей, великих даних та штучного інтелекту як засобів компенсації дефіциту робочої сили, мінімізації ризиків та забезпечення дистанційного керування виробничими процесами. Проаналізовано міжнародний досвід цифровізації агробізнесу, зокрема практик водозбереження та управління зрошенням, які можна адаптувати до українських реалій у контексті відновлення південних регіонів. Визначено пріоритетні напрямки цифрової трансформації сільськогосподарських підприємств, зокрема впровадження точного землеробства, дронів, систем інтелектуального управління ресурсами та автоматизованих технологій водокористування. Встановлено, що цифровізація аграрного сектору України в умовах повномасштабної війни є не лише інструментом технологічної модернізації, а й стратегічним фактором економічної стабільності, продовольчої безпеки та післявоєнної відбудови держави.