ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ РОЗВИТКУ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ ТА ЦИВІЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Вʼячеслав Вороненко; Юрій Заіка; Віталій Горбуленко; Софія Романченко; Аліна Мануша (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2026)
У статті розроблено підхід до комплексного оцінювання стану розвитку еколого-економічних систем та цивільної безпеки на основі системи спеціальних індексів. Запропоновано методику формування інтегрованої інформаційної бази з використанням багаторівневих показників екологічного, економічного та безпекового характеру. Проведено порівняльне оцінювання стану систем у воєнний період, що дало змогу визначити загальні тенденції розвитку та ключові проблемні зони. Встановлено неоднорідність розвитку посилення соціально-економічних та психологічних ризиків під впливом воєнних факторів. Сформовано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності відновлення, зміцнення цивільної безпеки та забезпечення сталого розвитку в умовах цифрових трансформацій.