ВПЛИВ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ КОНКУРЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА БАНКІВ - Кретов, Дмитро; Корольова, Тетяна (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2026)
Стаття присвячена дослідженню впливу штучного інтелекту на трансформацію ключових елементів конкурентного середовища банків за умов активного впровадження технологій. При написанні статті авторами застосовано методи індукції, порівняльного аналізу, конкретизації, аналогії, аналізу наукових публікацій, а також табличний спосіб подання даних. В статті підкреслюється, що на сьогоднішній день технології штучного інтелекту широко застосовуються учасниками фінансового ринку в різних бізнес-процесах, таких як взаємодія з клієнтами, управління ризиками, аналітика, моніторинг та виконання операцій; при цьому існує значний потенціал для подальшого розширення застосування ШІ фінансовими організаціями, що може підвищити їх ефективність та якість послуг, що надаються. Розглядаються ключові напрямки застосування ШІ у банківській діяльності, включаючи автоматизацію операційних процесів, інтелектуальне управління ризиками, персоналізацію клієнтських сервісів, розвиток інноваційних фінансових продуктів, розширення аналітичних можливостей та управління великими обсягами даних. Зроблено висновок, що інтеграція технологій ШІ у банківську систему стає невід’ємною умовою її сталого розвитку та глобальної конкурентоспроможності. Особлива увага приділена тому, як ШІ змінює традиційні бізнес-моделі банків, підвищує їхню конкурентоспроможність та формує нові стратегічні переваги на фінансовому ринку. У статті також порушуються питання безпеки та етичні дилеми, що виникають під час впровадження подібних технологій. Автори наголошують, що для успішного застосування штучного інтелекту у банківській сфері необхідно розвивати навички в галузі управління даними, залучати кваліфікованих фахівців та створювати адаптивну ІТ-інфраструктуру. Практична значимість дослідження полягає в тому, що його результати можуть бути основою для розробки стратегій впровадження штучного інтелекту у банківські процеси, що не лише підвищує ефективність операцій, а й сприяє зниженню пов’язаних з ним ризиків та зміцнює конкурентні позиції банківської установи на ринку фінансових послуг.