РИЗИКИ ВЕНЧУРНОГО ІНВЕСТУВАННЯ ТА УПРАВЛІНСЬКІ РІШЕННЯ ДЛЯ РОЗВИТКУ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОГО РИНКУ В УКРАЇНІ - Сотник, Ірина; Кубатко, Олександр; Гриценко, Павло; Ложечник, Євгенія; Чорток, Михайло (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2026)
Венчурне інвестування виступає ключовим механізмом фінансування інноваційних проєктів, що сприяє технологічному розвитку, цифровізації та економічному зростанню. Актуальність дослідження обумовлена зростаючою роллю венчурного капіталу в сучасних економіках та специфікою українського ринку, який функціонує в умовах воєнного конфлікту, високої макроекономічної нестабільності, недостатності інституційної підтримки та обмеженого доступу до внутрішніх фінансових ресурсів. Метою статті є комплексний аналіз ключових категорій ризиків венчурного інвестування у глобальному та національному контексті, виявлення взаємозв’язків між ними, а також розроблення рекомендацій щодо адаптації до ризиків для забезпечення розвитку зрілого та конкурентоспроможного венчурного ринку в Україні. Для досягнення поставленої мети застосовувалися методи системного, структурного та порівняльного аналізу, синтезу й узагальнення, а також причинно-наслідкового підходу для оцінки впливу зовнішніх і внутрішніх факторів на венчурний ринок та взаємодію різних груп ризиків. Результати дослідження підтвердили, що основними категоріями ризиків є зовнішні, внутрішні, людські та капітальні, які взаємодіють між собою, створюючи синергетичні ефекти. Зважаючи на українські військові реалії, категорію зовнішніх ризиків доповнено двома групами: геополітичними/воєнними та інституційно-правовими ризиками. Авторами обґрунтовано, що у міжнародному контексті ризики венчурного інвестування можуть виступати каталізатором інновацій, тоді як в Україні їх поєднання стримує розвиток ринку через слабку інституційну підтримку, обмежені ресурси, недостатність внутрішніх інвестицій, відтік капіталу та геополітичні загрози. Отже, у вітчизняному економічному середовищі ефективне управління ризиками та розвиток адаптивних механізмів, включно з удосконаленням законодавчої бази, створенням національних венчурних фондів, розвитком ринкової інфраструктури, підтримкою людського капіталу та підвищенням управлінської культури, є критично важливими для формування стабільного, зрілого та конкурентоспроможного венчурного ринку в Україні.