ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ, ЯК БАЗИС ПІДВИЩЕННЯ ПОТЕНЦІАЛУ АСЕКУРАЦІЇ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ - Шинькович, Андрій (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
У статті виявлено резерви ширшого використання цифрових технології останнього покоління для підвищення потенціалу асекурації продовольчої безпеки в системі державного регулювання, оскільки активне використання цифрових технологій може значно підвищити ефективність системи державного регулювання у сфері продовольчої безпеки, забезпечуючи своєчасне виявлення та реагування на ризики, оптимізацію виробництва та постачання продуктів харчування, а також підвищення прозорості та довіри до ланцюгів постачання. Обґрунтовано пропозиції щодо створення цифрової платформи «Агропродовольча мережа» яка б об’єднала зусилля товаровиробників, переробників, логістичних компаній, рітейлерів та державних органів формування цифрової платформи агропродовольчої мережі. Основними функціями такої цифрової платформи мають бути: розвиток електронного ринку сільгосппродукції, зміцнення логістичного модуля, розбудова інформаційно-аналітичного центру, розширення фінансових інструментів, активізація навчального модуля, інтеграція з державними органами. Розкрито переваги створення цифрової платформи «Агропродовольча мережа» для гарантування продовольчої безпеки в Україні (підвищення прозорості та ефективності ринку сільгосппродукції, зниження логістичних витрат, покращення прогнозування врожайності та цін, спрощення доступу до фінансування, підвищення кваліфікації товаровиробників, удосконалення управління земельними ресурсами, нарощення експортного потенціалу, підвищення потенціалу асекурації продовольчої безпеки) та проблеми. Наголошено, що, що створення цифрової платформи «Агропродовольча мережа» потребує значних інвестицій та співпраці між державними органами, IT-компаніями, аграрними асоціаціями та науковими установами. Розширене використання цифрових технологій є ключовим чинником для підвищення потенціалу асекурації продовольчої безпеки в системі державного регулювання, при цьому, створення цифрової платформи «Агропродовольча мережа» є необхідною умовою для забезпечення стабільності та стійкості сільськогосподарського виробництва.