ОНЛАЙН ГЕМБЛІНГ В СИСТЕМІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Михайлов, Станіслав; Савіна, Наталія (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
У статті розглядається онлайн гемблінг в системі національної економіки, на прикладі європейських країн, США та України. Оскільки, багато країн світу легалізувало азартні ігри насамперед тому, що бачать у них інструмент економічного зростання, індустрія азартних ігор набула швидких темпів розвитку за останні два десятиліття, що пов’язано на сам перед із технологічним стрибком в платіжних системах та програмному забезпечені. Країни, що легалізували онлайн ігри, можна умовно класифікувати на три групи: 1) країни, які пропонують операторам недороге ліцензування з низькими податковими ставками та незначним контролем з боку регуляторів або без нього; 2) країни із Європейської юрисдикції, які також регулюють онлайн-ігри для економічного розвитку, але мають більше правил порівняно з першою групою; 3) розвинені країни із складною регуляторною політикою. Оскільки гральний бізнес характеризується надприбутковістю, відсутністю виробництва та послуг, для оподаткування цієї сфери послуговуються спеціальними видами податкового регулювання: 1) податок з обороту ставок (утримується з усієї суми коштів від зроблених ставок незважаючи на суму виграшів); 2) податок з валового прибутку (основою оподаткування є різниця між коштами, вирученими від зроблених ставок, та сумою виграшів, які повертаються гравцям). Пандемія COVID-19 позитивно вплинула на ринок, оскільки під час карантину споживачі більше зверталися до онлайн-платформи, щоб подолати фінансові, психологічні та соціальні кризи. Завдяки карантинним заходам і культурі роботи вдома це була одна з галузей, які процвітали під час пандемії. У результаті традиційні азартні гравці перемістили свою увагу на азартні ігри в Інтернеті, що знову підігріло ринковий попит. Незважаючи на те, що ринок мобільних азартних ігор у деяких країнах обмежений, найближчими роками очікується їх значне зростання. Хоча лібералізація залів ігрових автоматів та онлайн-гемблінгу позитивно впливає на збільшення частки доходів від азартних ігор у ВВП країни, ця індекс зростання буде більшим в тих країнах, де азартні ігри орієнтовані на місцевих споживачів.